Welke waterpijp moet ik kopen?

waterpijp kopenJe hebt een waterpijp nodig maar kan door de bomen het bos niet meer zien? Logisch.

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende waterpijpen te koop in elke vorm, maat, kleur materiaal, dat je gewoonweg niet meer weet welke je het beste kunt kopen.

Een doorsnee waterpijp winkel biedt een heel scala aan waterpijpen aan, wat is het verschil tussen deze waterpijpen en welke past het beste bij je eigen behoeften? Lees hieronder verder!

 

 

Op de informatie pagina van waterpijp merken heb je al het een en ander naar je hoofd toe geslingerd gekregen over de verschillende merken die er beschikbaar zijn en wat basis informatie hierover. Dit artikel gaat hier verder op in en helpt jou bij het uitzoeken van jouw perfecte waterpijp.

 

Attentiepunten

Enkele punten waar je op moet letten bij het uitkiezen van je waterpijp:

  • Hoeveel geld wil ik uitgeven?
  • Wil ik met de waterpijp experimenteren? (fruit tabakskop, water mixen met andere vloeistoffen)
  • Wil ik de waterpijp met twee of meerdere slangen aansluiten?
  • Welke kleur en/of vorm past bij mijn interieur?

Dit zijn vragen die je jezelf moet stellen bij het aanschaffen van de waterpijp.

Gelukkig zijn de meeste waterpijp webshops uitgerust met filters waarbij je deze voorwaarden kunt bepalen zodat er al veel soorten afvallen.

Ga je voor het eerst een waterpijp aanschaffen, dan is het niet geheel onverstandig om te beginnen met een middenklasse waterpijp. Hiermee kun je dan gerust experimenteren en leren van de vele fouten die je ongetwijfeld zult maken. Hiermee voorkom je dat je een peperdure waterpijp verpest. Al doende leert men en na verloop van tijd zul je vanzelf de behoefte voelen om een betere waterpijp aan te schaffen dat beter bij jou expertise past.

Op het gebied van aansluitingen kan ik je als tip meegeven: Hoe meer aansluitingen, hoe lastiger.
Je mede-roker zal namelijk elke keer dat jij wilt hijsen, zijn of haar slang moeten dichthouden en vice versa. Doet diegene of jij dit niet, dan zul je ongewenst heel veel extra lucht meetrekken waardoor je rook en smaak dramatisch verminderd wordt. Ik raad dus aan om een waterpijp met 1 aansluiting te nemen en gewoon extra sociaal te roken door de slang regelmatig af te staan aan elkaar.

Onthoudt hierbij dat de prijs altijd hand in hand gaat met de kwaliteit en de levensduur van de waterpijp. Koop je een waterpijp van 10 euro, dan kun je ook niet verwachten dat deze een lang leven beschoren is.

 

Maar ik heb al een middenklasse waterpijp en wil nu upgraden naar iets beters.
Gefeliciteerd! We gaan je helpen aan een mooie upgrade.
Je hebt je huidige waterpijp gebruikt om ervaring op te doen en bent toe aan het volgende niveau: Authentieke, handgemaakte waterpijpen. Dit zijn de waterpijpen die je kunt herkennen aan imperfectie. Maak je geen zorgen, ze roken perfect, maar in het ontwerp zit vrijwel altijd een imperfectie zoals je dit kunt verwachten van handwerk. 

Een aantal merken die bekend staan om goede handgemaakte waterpijpen, zijn Khalil Mamoon, El Nefes, Elmas en Farida.
Deze bestaan uit massieve stammen en zijn vaak aan de grotere kant. Je merkt het verschil in kwaliteit mede aan het gewicht van het geheel, deze waterpijpen zijn namelijk veel zwaarder dan de gemiddelde machinale waterpijpen van dezelfde kaliber.

Hierbij is het een kwestie van smaak welke jij mooier vindt.

Wat heb ik nog meer nodig

Met een waterpijp alleen ben je er nog niet, je hebt nog enkele andere producten nodig om je waterpijp sessies te kunnen faciliteren.

  • Kolen
  • Slang
  • Tabak
  • Kolen tang
  • Onderhoud set

Dit zijn de basis die je bijna verplicht moet aanschaffen bij je waterpijp. Hou hier dus mee met je budget. Op het gebied van kolen zijn de natuurlijke kolen het beste omdat deze een langere brandduur hebben. De quick light kolen gaan minder lang mee, maar zijn daarentegen wel binnen een minuut klaar.

Kolen tang, een tip die ik je hierbij uit eigen ervaring kan geven is: Kolen zijn gloeiend heet, hoe korter de kolen tang, hoe dichter je bij de hitte zit. Investeer in een goede kolen tang van een degelijke lengte, zodat je handen niet verbrand.

Ook met tabak moet je goed uitkijken, sommige tabaksoorten vereisen een bepaalde manier van gebruik omdat deze bijvoorbeeld zeer vochtig zijn en niet in elke tabakskop tot hun recht komen.

Een makkelijke tabak om in gebruik te nemen is de normale lijn van Nakhla of Al Fakher. Deze tabakken zijn goed hitte bestendigd en zullen minder snel aanbranden dan andere soorten. Ideaal voor beginners (en gevorderden!)

Was het leven maar zo mooi dat je nooit je eigen troep hoefde op te ruimen, helaas ook met waterpijpen moet je na elke sessie je troep opruimen, anders heeft dit effect op je waterpijp. Maak na elke beurt je vaas en stam schoon met de schoonmaak borstels van je onderhoudsset. Dit zijn speciale borstels die het aanslag van de rook in je waterpijp weg scrubben, zodat elke sessie een pure ervaring wordt. Vergelijk dit met een glas melk die je net gedronken hebt, waarna je direct dezelfde glas gebruik om cola te drinken. Bah!

 

Related posts

Leave a Reply