Waterpijp onderdelen
Hieronder komen alle waterpijp onderdelen aan bod, waar een waterpijp uit (kan) bestaan. Deze pagina beslaat alleen de algemene basis van de onderdelen. Mocht je nog goede toevoegingen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen of zelf een toevoeging te schrijven.


Tabakskop

tabakskop

Dit is waar het tabak in gaat. Je dekt de bovenkant luchtdicht af met aluminium folie en prikt er dan kleine gaatjes in.

ingepakte tabakskom

Er zijn veel verschillende soorten tabakskoppen, gemaakt van verschillende materialen en in een breed scala aan stijlen.


Stang

waterpijp stangDe stang is het middenstuk van de waterpijp. Op de bovenkant zit de tabakskom, waardoor het rook gaat dat uiteindelijk in de vaas met water terecht komt. Bij moderne waterpijpen bestaat het midden stuk vaak uit meerdere onderdelen, welke dan in elkaar gezet kan worden.


Waterpijp slangen

Een waterpijp kan uitgerust zijn met een enkele ingang voor een slang of meerdere ingangen.

waterpijp slangenEr zijn twee soorten ingangen, namelijk
– Traditionele ingang
– Auto seal ingang

Wanneer een waterpijp meerdere ingangen heeft op een traditionele waterpijp, dan moeten de niet inhalerende rokers hun slang dichthouden, terwijl wel rokers inhaleren. Gebeurt dit niet, dan trekken de rokers teveel lucht via de open slangen en wordt de rookervaring gereduceerd.

auto sealEen auto seal poort vind je voornamelijk op moderne waterpijpen en het
betekent dat de slang ingangen uitgerust zijn met een ventielballetje, waardoor er wel gewoon geïnhaleerd kan worden en niemand zijn slang hoeft dicht te houden. Dit houdt ook in dat er bij scherpe rook, geen rook uit de vaas geblazen kan worden.


Vaas

Leuk feitje: De eerste waterpijp vazen werden van kokosnoten gemaakt!

waterpijp vaas

De onderkant van een waterpijp wordt de vaas genoemd en wordt doorgaans gemaakt van glas.
Hier komt de orginele naam “Shisha” ook vandaan, wat glas/fles betekent. Een vaas kan ook gemaakt worden van metaal of klei, zolang het voedselveilig wordt geproduceerd.


Essentiële waterpijp accessoires

Kolentang

kolentangDeze worden gebruikt om de kolen mee vast te pakken, zonder je vingers te verbranden.

Een goede tang heeft een goede grip, zodat je de kooltjes niet laat vallen.


Waterpijp schoonmaak set

Een lange, dunne borstel om de binnenkant van de stang en vaas schoon te maken.waterpijp schoonmaak set
Door het roken, beslaat de binnenkant met residu van tabak, rook en andere bijproducten van het roken.

 

 

 

 


Windschermen

windschermEen windscherm wordt gebruikt om de kolen te beschermen te harde wind. Waardoor de kolen gewoon op hun plek blijven staan en er geen ongewenst overschot aan hitte terecht komt in het tabak.
Een wind cover heeft ook binnenshuis een functie, namelijk om hitte op te bouwen.

 

 

 


Waterpijp onderdelen voor gevorderden

Meer weten over waterpijp onderdelen? Welke tabakskommen bestaan er allemaal? Van welke materialen worden waterpijpen gemaakt? Lees hier verder: Waterpijp onderdelen voor gevorderden (komt eraan)