Kolen gids

Waterpijp kool zijn de kolen die we gebruiken voor het verhitten van waterpijp tabak. We kunnen hierin doorgaans 2 categorieën definiëren, namelijk quick light kolen en natuurlijke kolen.

Quick light kolen
Quick light kolen zijn doorgaans platte, ronde kooltjes en gaan, zoals de naam doet vermoeden, zeer snel aan. Nadeel van deze kolen is dat ze een vieze geur afgeven tijdens het aanmaken en een bijsmaak geven tijdens het roken. Ook is de brandduur van deze kooltjes veel korter dan natuurkolen.

Carbopol ring kolenWil je toch graag de quick light kolen gebruiken, dan raad ik persoonlijk de Carbopol ring kolen aan. Deze gaan zeer snel aan, geven minder geur af tijdens het aanmaken en de bijsmaak is minimaal tijdens het roken. Ook geven deze kolen verrassend veel warmte af en het mooiste is misschien nog wel dat hij vrijwel geen as afgeeft, deze blijft mooi bij elkaar plakken.

Best Hookah Coals

 

 

Natuurlijke kolen
Vaak vervaardigd uit de schil van kokosnoten of bamboe. Deze kolen geven vrijwel geen geur af tijdens het aanmaken en gaan langer mee dan quick light kolen. Ook bevatten de natuurlijke kolen geen toegevoegde chemicaliën. Het enige nadeel van deze kolen zijn dat ze iets prijziger zijn dan de quick light kolen.

Cocobrico
Een grote, kubus vormige kool gemaakt uit kokosnoot schil. Deze kolen zijn ongeveerde twee keer zo groot als een standaard kokosnoot kool.
httpvh://www.youtube.com/watch?v=RNhxYoNp05A

 

Bamboocha
Deze koolstaven zijn opgedeeld in 3 delen. 1 staaf kan dus in 3 delen gebroken worden. Ze gaan iets minder lang mee dan cocobrico kolen, maar de meeste eigenschappen zijn hetzelfde.

 

Het correcte gebruik van kolen is heel belangrijk voor de perfectie rooksessie. Dit wordt ook wel onder de noemer ‘Heat management’ geschaard, wat vertaald kan worden naar ‘warmte beheer’.
Of er nu quick light kolen of natuurlijke kolen gebruikt wordt, het is altijd belangrijk dat de kolen volledig aan zijn. Is dit niet het geval dan kan het zijn dat je een vieze bijsmaak krijgt tijdens het roken.

 

Wat zijn de beste waterpijp kolen?

Dit is een vraag dat een beetje aan de situatie afhangt. Quick light kolen zijn binnen een halve minuut aan, wat zeer handig is voor snelle sessies, waar de natuurlijke kolen geschikt zijn voor langere sessies. Voor huishoudens waar geen gasstel is, maar een kookplaat zijn quick light kolen ook een handigere optie. (Tenzij je een kolenbrander aanschaft)