Hou onderhoud ik mijn authentieke waterpijp?

Elmas waterpijp

Dus je hebt een mooie, dure authentieke waterpijp? Daar moet je zeker zuinig op zijn, wat men nog wel eens wilt vergeten is dat deze waterpijpen goed onderhouden moeten worden, anders zullen je sessies na verloop van tijd minder lekker worden en waterpijp lijdt daar ook onder!

Bij het onderhouden van je waterpijp kun je aan twee dingen denken. Binnenkant en buitenkant. Beide zijn even belangrijk!

Velen weten natuurlijk al dat het belangrijk is om de wasbare slangen af en toe goed door te spoelen, omdat hier het een en ander aan rook residu kan achterblijven en dit komt niet ten goede van van sessie.

Ditzelfde geldt natuurlijk ook van je stam en vaas, want hetzelfde rook gaat ook door deze twee delen heen.

Onderhoud stam

In tegenstelling tot de waterpijpen in de categorie massaproductie, welke veelal van roestvrij staal worden gemaakt, worden de authentieke waterpijpen van o.a. Khalil Mamoon, Elmas en Farida van o.a. koper gemaakt. Koper, zoals jullie weten is gevoelig voor aanslag, welke zich uit in groene plekken. Zowel aan de binnenkant als buitenkant. Het is dus zeer belangrijk dat je je waterpijp dus ook van zowel binnen als buiten goed schoonmaakt.

Als eerste ga ik ervan uit dat je in het bezit bent van de speciale schoonmaakborstels.

We beginnen met de binnenkant, spoel de binnenkant van de stam door met heet water en gebruik de speciale stam borstel om de binnenkant goed te boenen, spaar geen krachten!

 

De buitenkant is een ander verhaal, deze kun je niet zomaar met water of afwasmiddel schoonpoetsen. Hiervoor gebruik je Brasso.
Brasso is een zwaar chemisch schoonmaakmiddel speciaal voor koper en messing (combi van koper en zink).

Pak een schone microvezeldoekje en doe hier een beetje brasso op en wrijf dit uit over je stam. Nadat je je hele stam hebt bewerkt met Brasso, pak je een nieuw schoon microvezel doekje of keukenpapier en wrijf je nogmaals de hele stam goed af, neem hier je tijd voor.

Je zult meteen merken dat je waterpijp schoner is en veel glanzender is. Nu kan het weer dienen als pronkstuk op de plank.

Onderhoud vaas

De vaas is een simpel verhaal, onderhoud deze zoals je normaal gesproken ook doet, namelijk met de speciale borstel uit de onderhoudset.

Spoel je vaas goed door met lauw water, gebruik in geen geval kokend water omdat je anders kans hebt op temperatuurschokken welke fataal zijn voor je vaas.
Na het doorspoelen gebruik je de speciale borstel voor de vaas om deze van aanslag te ontdoen.

 

Related posts

Leave a Reply