Hoeveel water moet er in de waterpijp?

Een veelgestelde vraag en een punt waar vaak fouten gemaakt wordt: Hoeveel water moet er in de waterpijp?

Een goede water niveau zorgt voor dat je rook voldoende gekoeld wordt en tegelijkertijd geen grote restrictie vormt tijdens het hijsen.

Het is een vraag dat afhankelijk is van elke waterpijp specifiek. Waar je voor de ene waterpijp een halve liter water nodig hebt, zou je wellicht een andere waterpijp compleet verzuipen met een halve liter. Dit is dus afhankelijk van de grootte van de waterpijp.
Uiteraard zijn er een aantal richtlijnen waar je je aan kunt houden, zodat je nooit fout zit.

Vuistregel

Wat je als eerste doet is kijken tot waar de onderkant van je stam komt ten opzichte van je vaas. Markeer deze denkbeeldig of met je vinger op de vaas.

Vervolgens vul je de vaas ongeveer 1.5 centimeter hoger dan je markering.

De 1.5 centimeter is slechts een richtlijn. Wat je het beste kunt doen is om de hijs restrictie te testen op 1.5 centimeter, vind je dit te licht, dan kun je water toevoegen tot je een restrictie hebt wat jij lekker vindt.

Gevaren van te weinig water

Heb je te weinig water in je vaas zitten, dan spendeert de rook te weinig tijd in het water om degelijk gekoeld te worden, wat resulteert in een onaangename sessie.

Gevaren van teveel water

Doe je teveel water in de vaas dan heb je kans dat het water, tijdens het bubbelen, te ver omhoog kan komen met als resultaat dat je water in je slang krijgt en hier vervolgens en slok van neemt (BAH!)

Een ander gevaar is dat je restrictie te hoog is waardoor je er een heuse workout aan hebt om te kunnen hijsen.

 

Nog een tip:

– Zet geen kolen of tabak op je waterpijp en vul de vaas met water, steek je slang erin en test de restrictie. Voel het goed aan dan weet je dat je een goede water niveau hebt gevonden. Als het je niks uitmaakt, kun je deze grens markeren op je vaas zodat je het voor de volgende keer weet.

Related posts

Leave a Reply