Backgammon spelen tijdens waterpijp

Backgammon, een spel dat traditioneel hand in hand gaat met een waterpijp. Beiden doen dienst voor dezelfde zaak: Gezelschap en Saamhorigheid.

Het is dan ook niet ongewoon dat je dit bordspel zeer vaak tegenkomt in winkels waar ook waterpijp producten verkocht worden, zowel in online winkels als in fysieke winkels.

 

Hieronder volgt wat informatie over het spel met diens geschiedenis en spelregels.

Doel van het spel
Het doel is om al jouw stenen naar je thuisbasis terug te brengen om ze vervolgens uit het spel te halen.

 

Geschiedenis
Backgammon is een van de oudste spellen ter wereld en kent zijn oorsprong in het oude Mesopotamië. Het huidige Iran en Irak.

 

Beginsituatie en speelrichting
De stenen moeten worden geplaatst zoals hieronder aangegeven.
De kleuren van de stenen zijn vaak verschillend, soms zwart/wit, rood/bruin, etc. Ongeacht de kleuren, de speelrichting blijft altijd zoals hieronder aangegeven.


Zwart

5 schijven op punt 6
3 schijven op punt 8
5 schijven op punt 13
2 schijven op punt 24

Rood
5 schijven op punt 19
3 schijven op punt 17
5 schijven op punt 12
2 schijven op punt 1

 

 

Start van het spel
Om te bepalen welke speler mag beginnen gooit iedere speler één dobbelsteen. Wie het hoogste aantal ogen gooit mag beginnen.
Wanneer Wit een 3 gooit en Zwart gooit een 6 dan begint Zwart het spel met de worp 6-3.  Bij ieder nieuw spel gooit dus iedere speler één dobbelsteen waarmee het spel wordt begonnen.
Wanneer beide spelers hetzelfde gooien, dient er opnieuw gegooid te worden totdat er iemand hoger gooit.

 

Verzetten van speelstenen
Voor het verzetten van stenen volgen de volgende regels:

1. Het aantal ogen dat je gooit staat gelijk aan het aantal punten (pips) die je mag vooruitzetten op het speelveld.
2. Je mag alleen maar vooruitzetten, niet achteruit.
3. Je mag je speelsteen alleen vooruit zetten naar een door de dobbelsteen aangegeven punt (pip) indien :
– Er op dat bepaalde punt nog geen enkele speelsteen staat
– Er op dat bepaalde punt één of meer speelstenen van jezelf staan.
– Er is geen maximum verbonden aan het aantal stenen wat op een bepaald punt mag staan.
– Er op dat bepaalde punt slechts één speelsteen van je tegenstander staat (een blot). Je slaat nu je tegenstander zijn steen. – Er kunnen nooit 2 verschillende kleuren speelstenen op een punt staan.

4. Je kunt je speelsteen niet verzetten wanneer een punt geblokkeerd is door je tegenstander. Een punt is geblokkeerd wanneer hier 2 of meer stenen op staan.
5. Indien een speler zijn beurt niet af kan maken omdat een bepaalde zet wordt geblokkeerd dan gaat de beurt over naar zijn tegenstander.

Bij het gooien van de dobbelstenen kan het voorkomen dat je een dubbel gooit, dit houdt in dat je de waarde 1 dobbelsteen 4 keer mag spelen, dus:
Bij 1-1 speel je 4 x 1
Bij 2-2 speel je 4 x 2
Bij 3-3 speel je 4 x 3
Bij 4-4 speel je 4 x 4
Bij 5-5 speel je 4 x 5
Bij 6-6 speel je 4 x 6

 

Slaan / Geslagen worden
Terwijl je je stenen in je thuisbasis probeert te krijgen kunnen er zich verschillende situaties voordoen:
– Op een bepaalde plek staan er 2 of meer stenen van je tegenstander.
– Op een bepaalde plek staat er maar 1 van je tegenstander.

Als de tegenstander ergens 1 steen heeft staan, dan is deze kwetsbaar, deze kan dan namelijk geslagen worden.
Heeft de tegenstanders er 2 of meer staan, dan kun jij jou steen niet op deze plek plaatsen.

Wordt je geslagen, dan gaat je steen in het midden op de bar en kun je met de volgende beurt deze weer in het spel krijgen. Je begint met de geslagen steen dan in de thuisbasis van de tegenstander. Zijn de plekken in de tegenstanders thuisbasis bezet, dan gooi je de volgende beurt totdat je iets gooit wat vrij staat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uithalen van de speelstenen
Indien een speler al zijn 15 speelstenen uiteindelijk in zijn thuisveld heeft geplaatst mag hij stenen uit gaan halen. Dit wordt ook wel “bear off” genoemd.

Wanneer een speelsteen eenmaal uitgehaald is kan deze niet meer geslagen of terug in het spel gebracht worden.

In het volgende voorbeeld hebben zowel zwart en wit beide hun speelstenen in hun thuisveld staan. Ze mogen nu de speelstenen uithalen. Wie het eerste al zijn stenen heeft uitgehaald is de winnaar.

Zwart werpt als eerste en zal de speelsteen uit gaan halen die op het punt staat dat correspondeert met het aantal gegooide ogen met de dobbelstenen.

Uithalen is niet altijd verplicht ,meestal wel verstandig  maar indien mogelijk mag je ook vooruitzetten. Indien er geen speelsteen op een open punt staat om uit te halen is de speler zelfs verplicht een speelsteen naar voren te zetten die op een hoger punt staat. Voor het vooruitzetten gelden de standaard regels.

Uithalen is verplicht indien je je speelstenen niet meer vooruit kunt zetten óf wanneer het aantal gegooide ogen hoger is dan de bezette punten die de stenen innemen die nog moeten worden uitgehaald. In dit geval moet de speelsteen die op dat moment op het verste (hoogste) punt staat worden uitgehaald.

Bruin haalt één steen van punt 4 uit. Vervolgens, omdat punt 6 en punt 5 al leeg zijn, haalt bruin nog één steen vanaf zijn 4 punt uit. Dit is een belangrijke regel bij het uithalen van je speelstenen. Wanneer je dus al je speelstenen op je een punt zou hebben staan weet je zeker dat je altijd uit kunt halen.

Dit is namelijk niet altijd het geval kijk maar naar het volgende voorbeeld:

Zwart heeft zojuist zijn 6-4 worp gespeeld en de dobbelstenen opgepakt. Wit is nu aan de beurt en gooit 4-2. Zijn worp 4 kan hij direct uithalen omdat daar een steen staat echter zijn 2 kan hij niet  direct uithalen want op dat punt staat geen speelsteen (punt 23). Hij zal dus met een andere steen naar voren moeten lopen vanaf zijn 3,4,5 of 6 punt.

 

 

 

 

 

 

Puntentelling
Er zijn 3 manieren waarop je een spel kunt winnen:
Met een Single point( enkel punt), een Gammon of een Backgammon.

Single Point ( 1 punt)
Je wint een “Single point” indien je als eerste al je 15 stenen hebt uitgehaald. In dit geval heeft ook je tegenstander op zijn minst één van zijn speelstenen uitgehaald.
Gammon (2 punten)
Je wint met een Gammon indien je als eerste al je 15 stenen hebt uitgehaald en je tegenstander nog geen enkele steen heeft uitgehaald. Je lag zover voor in de race dat je wordt beloond met 2 punten!

 

Backgammon (3 punten)
Je wint met een Backgammon indien je als eerste al je 15 stenen hebt uitgehaald. Indien je tegenstander nog met één of meer stenen in jouw thuisveld staat en nog geen enkele steen heeft uitgehaald, win je met een Backgammon. Dit is de ultieme overwinning en je wint in één keer 3 punten.


Voor meer informatie over de regels van Backgammon: http://www.backgammon-spelregels.nl


Related posts

Leave a Reply